OrlBeogradCom

 

ŠTA JE JUVENILNI ANGIOFIBROM NAZOFARINKSA?


Juvenilni angiofibrom vs Treći krajnik (Vegetatio adenoideae)

Juvenilni angiofibrom predstavlja benigni tumor porekla krvnih sudova i vezivnog tkiva koji ima tendenciju krvarenja i javlja se najčešće kod muškaraca u periodu pre puberteta i za vreme puberteta. Ovi tumori su mase koje su lako krvare na dodir i mogu da se iskomplikuju u tom smislu.

333.jpg

Nije u potpunosti poznato zašto dolazi do pojave ovih tumora, ali su predložene brojne teorije poput dejstva polnih hormona, jer se ove promene javljaju u prepubertetskom uzrastu.

Statistički podaci pokazuju da se juvenilni angiofibrom nazofarinksa javlja na svakih 25 000 preleda kod specijaliste otorinolaringologije. Takodje, ovi tumori predstavljaju svaki 2000ti tumor predela glave i vrata. Ovi tumori se javljaju gotovo isključivo kod osoba muškog pola, pa se osobama ženskog pola sa postojanjem ovih tumora savetuje da načine genetsko testiranje. Juvenilni angiofibromi se javljaju najčešće kod dece i osoba uzrasta od 7 do 25 godina. Preko ovog uzrasta se javljaju znatno redje.
Kako se manifestuju juvenilni angiofibromi nazofarinksa?
Ova vrsta tumora najčešće se javlja u predelu sfenopalatinalnog otvora, u gornjem delu ždrela (nazofarinks) i zato može davati simptomatologiju vrlo sličnu onoj koju daje uvećan treći krajnik.

 

Simptomi i znaci najčešće su:

zapušenost nosa i otežano disanje na nos i predstavljaju najčešće manifestacije*
krvarenje iz nosa (epistaksa)
glavobolja
otok u predelu lica
moguća je pojava govora kroz nos (rinolalija)*
pojava sekreta iz nosa* i pojava smanjenog osećaja mirisa (hiposmija) i nedostatak osećaja mirisa (anosmija)
osećaj zapušenosti uha i bolova u uhu (otalgija)*
kod čestih krvarenja, česta je pojava anemije (ubrzano zamaranje, malaksalost, lupanje i preskakanje srca)
kod zapostavljenih slučajeva, ovi tumori mogu da probiju koštani zid sinusa i da probiju lobanju


*PODVUČEN TEKST SE ODNOSI NA SIMPTOME KOJE DAJE I UVEĆAN TREĆI KRAJNIK.

 


KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA JUVENILNOG ANGIOFIBROMA NAZOFARINKSA?


Anamneza sa kliničkom slikom i objektivnim pregledom od strane otorinolaringologa je dovoljna da se postavi dijagnoza juvenilnog angiofibroma.

Laboratorijski nalazi mogu da pokažu da postoji anemija usled nedostatka gvoždja (sideropenijska anemija) usled ponavljanih krvarenja iz nosa.

Definitivna dijagnoza se postavlja na osnovu rendgenskog snimka lobanje, skenera (kompjuterizovana tomografija) i nuklearne magnetne rezonance.

Zlatni standard u postavljanju dijagnoze je histopatološka analiza uzorka dobijenog biopsijom nakon operativnog lečenja. Trebalo bi biti obazrvi prilikom uzimanja biopsije pre operacije, jer promene mogu veoma da krvare.

 

 

KAKO SE LEČE JUVENILNI ANGIOFIBROMI NAZOFARINKSA?


Lečenje juvenilnog angiofibroma je hirurško i podrazumeva potpuno odstranjivanje promene.

Dolazi u obzir hormonska terapija lekovima poput flutamida koji je antagonist delovanja testosterona. Takodje, pre operativnog lečenja preporučuje se transkateterska embolizacija radi prevencije intra i postoperativnog krvarenja.

Pojedini centri izlažu da terapija zračenjem pokazuje izlečenje kod 80% pacijenata, ali je ovaj metod lečenja rezervisan samo za slučajeve opsežnih lezija koje prodiru unutar lobanje (kao i upotreba gama noža).